The Sense of Harmony bewijst dat in Boekel eendracht macht maakt

BOEKEL –The Sense of Harmony bewijst dat in Boekel Eendracht macht maakt.

Door Marcel Bosmans, bron Gemerts Nieuwsblad

Twaalf solisten, twintig slagwerkers, zestig orkestleden, vijfenzestig koorzangers, honderddertig dansers, honderden vrijwilligers en duizenden bezoekers: The Sense of Harmony is een muzikaal massaspektakel. Na vier jaar stilte keren de Boekelse Proms op vrijdag 7 en zaterdag 8 april terug in Sporthal De Burcht.

Boekel op zijn breedst

De muzikale regie van het vierjaarlijkse project is in handen van Bart van Zutven. Hij is de dirigent van Eendracht Maakt Macht (EMM). De Boekelse harmonie is de grondlegger van The Sense of Harmony. “Bij een harmonie denken mensen vaak aan een geüniformeerd gezelschap dat tijdens plechtige gelegenheden door de straten marcheert. Maar we hebben meer in onze mars, dan marsen alleen. Dat laten we zien en horen tijdens The Sense of Harmony. Het is EMM – en Boekel – op zijn breedst.”

Samenspel

Het harmonieorkest en de slagwerkgroep krijgen voor de gelegenheid versterking van Muziekgroep Imémato, een Boekels popcombo, Dansstudio Laura en een aantal solisten. Amateurmusici van verschillende niveaus en achtergronden vormen tijdens de shows één harmonisch geheel. “The Sense of Harmony is een van de bindende elementen in de Boekelse samenleving”, vindt voorzitter Wim van den Elzen van EMM. “Het brengt mensen bij elkaar, zowel op als voor het podium. Het laat daadwerkelijk zien dat eendracht macht maakt. Wat we solo niet voor elkaar kunnen boksen, daartoe zijn we samen wel in staat. ”

Mogelijkheden

The Sense of Harmony slaat bruggen tussen verschillende generaties. “De jongste muzikant is dertien, de oudste vijfenzeventig”, geeft EMM-bestuurslid Neeltje van den Elzen aan. “Tegen de trend in weet de Boekelse muziekvereniging wel voldoende jeugd aan zich te binden. We steken veel energie in onze opleiding, investeren in instrumenten en zoeken de samenwerking op met het basisonderwijs, verklaart Van den Elzen het succes. Daarbij gaan we uit van mogelijkheden en niet van tekortkomingen. Eenieder kan op zijn of haar niveau musiceren en daar veel voldoening uit halen. Sfeer is medebepalend voor het succes. Als je er plezier aan beleeft, dan presteer je automatisch beter.”

Passie
Ook tijdens de Proms spat de passie van het podium af. “Dat werkt zeer aanstekelijk”, weet Van Zutven. Het publiek reageert even enthousiast. Bezoekers die er voor de eerste keer bijzijn weten niet wat ze meemaken. Het is één groot volksfeest. Voor veel mensen is het een sociaal gebeuren. Er wordt gepraat en gelachen, maar vooral meegezongen. Dansen, swingen, springen: het mag allemaal, zolang het in goede harmonie met de directe omgeving gebeurt.”

Divers
Diverse smaken worden op maat bediend. Er is een musical- (Miss Saigon) en filmblok (Pirates of the Caribian), maar ook rock en pop (Beyoncé) passeren de revue. Zelfs hakkers komen aan hun trekken in de aanloop naar de feestelijke finale met Nederlandstalige hits.

Kaarten

De voorstellingenreeks is nagenoeg uitverkocht. Alleen voor de show van vrijdag 7 april is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar bij SuperCoop Boekel en Sporthal De Burcht.

The Sense of Harmony, donderdag 6 april (try-out), vrijdag 7 april en zaterdag 8 april. Sporthal De Burcht Boekel.