Boekel pakt groots uit met Sense

Boekel pakt groots uit met Sense
16 maart 2017 emm

In honderden Boekelse gezinnen komt het regelmatig ter sprake: Sense of Harmony, het vierjaarlijks promconcert, georganiseerd door harmonie E.M.M. Een paar honderd man komt op de planken in sporthal De Burcht. Op 7 en 8 april is het zover. Met op 6 april een voorproefje.

Muzikaal is hij niet, Wim van den Elzen, sinds 2015 voorzitter van harmonie Eendracht maakt Macht, kortweg E.M.M. uit Boekel. De harmonie maakt zijn naam dezer dagen meer dan waar. Al maandenlang wordt er met man en macht eendrachtig gerepeteerd voor Sense of Harmony, de vierde editie in twaalf jaar. “Ik bespeel geen instrument, zingen is ook geen succes. Maar ik was al enkele keren ‘podiumcoach’ bij Sense, zeg maar regelneef achter de schermen”, lacht hij. “Waarschijnlijk hebben ze me daarom gevraagd voorzitter ter worden. Ik ben wel een verenigingsman: bij Boekel Sport en bij carnavalsclub De Knöllekes waar ik vijftien keer de pronkzitting presenteerde.”

Ook van den Elzen kijkt reikhalzend uit naar Sense of Harmony. “Met op het podium een orkest van zestig man, een combo van vier man, koor Imemato met zestig man, dertien solisten en honderdtwintig dansers en danseressen. Niet allemaal tegelijk natuurlijk. Maar toch. Het harmonieorkest varieert in leeftijd van 13 tot 75 jaar. En bij de dansers en danseressen zitten er die nog jonger zijn. Negentig tot vijfennegentig procent komt uit de gemeente Boekel.” Dirigent Bart van Zutven legt de lat hoog. Hij zou hem liever nog hoger leggen. Met andere, moeilijkere muziek. Maar het moet wel een Boekels, sfeervol festijn blijven”, zegt Van den Elzen.

Liefhebbers van marsmuziek zullen bij Sense niet aan hun trekken komen. “Daar trek je de jeugd niet meer mee. Wel met popsongs en evergreens. En jeugd is voor ons als harmonie heel belangrijk. Daar moet je als harmonie in investeren. Ze gaan nou eenmaal gemakkelijker bij de voetbalclub dan bij de harmonie. Daarom proberen we ze al via de basisschool te enthousiasmeren, met het Octopus-plus programma. Ze maken dan kennis met instrumenten. En het leuke: ze treden op tijdens de try-out op 6 april. Moet je je voorstellen: ze hebben pas één maand geoefend en één keer samengespeeld. Die try-out is daarom toegankelijk voor schoolkinderen en ouderen.”

Al een jaar is E.M.M. met de voorbereiding bezig, zoals de sporthal bespreken. Daar worden competitiewedstrijden gespeeld. “En je moet rekening houden met Paaspop want heel wat jongeren gaan daar liever heen. Dan de audities voor de solisten. Licht en geluid regelen. Al met al een kostenpost van zo’n dertig- tot veertigduizend euro. Een generator buiten. Want je kunt niet het risico lopen dat een kapotte waterkoker de boel platlegt.” De sporthal kan per avond duizend man publiek bergen. De zaterdagavond was al meteen uitverkocht. Voor de vrijdag zijn nog een paar kaarten beschikbaar, aldus Van den Elzen. “We beseffen dat we mensen moeten teleurstellen. Die zullen helaas vier jaar moeten wachten. Meer dan die duizend kunnen er helaas niet in.”

Bron: Brabants Dagblad, foto door André van der Horst